Als zzp’er beslis je zelf of je verzekeringen afsluit. Alles verzekeren is vaak niet nodig, daarbij, ondernemen is zaken doen voor eigen rekening en risico.
Maar, met name voor de risico’s die je zelf niet kan dragen, zijn bepaalde verzekeringen wel heel handig. Bedenk ook dat verzekeringen die je privé hebt afgesloten geen enkele dekking geven voor jouw werkzaamheden als zelfstandige.
De beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) dekt aanspraken tot schadevergoeding gericht op het onjuist uitoefenen van je beroep. Denk hierbij aan nalatigheden, vergissingen, onjuistheden, gebrekkige adviezen, verkeerde handelingen, etc.
€ 300-500 per jaar
Naast de beroepsaansprakelijkheidsverzekering is ook het sluiten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) aan te raden. Deze verzekering dekt schade die zijn ontstaan tijdens het uitoefenen van je werk waar het bedrijf voor aansprakelijk gesteld wordt. Denk hierbij aan materiële of letselschade schade.
€ 200-300 per jaar
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering sluit je af voor het geval je door een ongeval of ziekte niet kan werken. Zeker bij langdurige arbeidsongeschiktheid is dit inkomensrisico vaak enorm. Bij blijvende arbeidsongeschiktheid moet immers de periode tot AOW datum overbrugd worden, dit risico kan oplopen tot honderduizenden euro’s.
Kosten
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) kost gemiddeld 156 euro netto per maand. De exacte kosten van een AOV verschillen per beroep en hangen ook af van jouw wensen als ondernemer. De premie wordt samengesteld op basis van looptijd, beroep, het verzekerde bedrag en het eigen risico.
Besparing
Je kunt op verschillende manieren besparen op je AOV-premie. Bijvoorbeeld door je eindleeftijd aan te passen, je eigen risico te verhogen of het verzekerde bedrag te verlagen.
Omdat een aov gezien wordt als een ‘hypotheek’ dien je een adviseur in te schakelen. Hier kun je op besparen door het zelf te doen; maar ook jij weet niet, wat je niet weet, en waarom dat belangrijk is in dit geval.
Veel ondernemers onderschatten de impact van ziekte. Je bent ziek, kan niet werken en hebt geen inkomen. Zeker als het wat langer duurt enorm vervelend voor jou (en je gezin). Een Broodfonds bestaat uit minimaal twintig tot maximaal vijftig ondernemers, die elkaar kennen en vertrouwen. Je steunt elkaar bij ziekte. Daarvoor zet je elke maand een vast bedrag opzij.
Je kiest het schenkingsniveau dat bij je inkomen past. Wil je zelf een hoge schenking, dan schenk je ook meer aan de zieken in je broodfonds. Kies je voor een lager niveau, dan schenk je minder. Wie langdurig ziek is, krijgt van de anderen schenkingen om van te leven. Die kun je maximaal twee jaar achtereen krijgen. De meeste mensen die ziek worden (99%) zijn binnen twee jaar weer aan het werk. De eerste maand is voor je eigen risico.
Een broodfonds is een collectieve voorziening voor arbeidsongeschiktheid, ontwikkeld dóór en vóór ondernemers. Vaak wordt dit type voorziening ook wel aangeduid als ‘schenkkring’.
Een rechtsbijstandverzekering dekt onverwachte juridische kosten en juridisch advies. Als zzp’er kan het namelijk gebeuren dat je betrokken raakt bij een verkeersongeval, waardoor je tijdelijk niet meer kan werken. Of dat een grote opdrachtgever weigert jou te betalen. Op die momenten heb je direct juridische hulp nodig.
Je kiest het schenkingsniveau dat bij je inkomen past. Wil je zelf een hoge schenking, dan schenk je ook meer aan de zieken in je broodfonds. Kies je voor een lager niveau, dan schenk je minder. Wie langdurig ziek is, krijgt van de anderen schenkingen om van te leven. Die kun je maximaal twee jaar achtereen krijgen. De meeste mensen die ziek worden (99%) zijn binnen twee jaar weer aan het werk. De eerste maand is voor je eigen risico.
Een broodfonds is een collectieve voorziening voor arbeidsongeschiktheid, ontwikkeld dóór en vóór ondernemers. Vaak wordt dit type voorziening ook wel aangeduid als ‘schenkkring’.
Anders dan voor werknemers is er geen werkgever die voor jou pensioen opbouwt. Anders dan in loondienst heb je als zzp’er dus een keuze. Dat betekent ook dat je er zelf verantwoordelijk voor bent. Jij zal moeten nadenken over je pensioen als zelfstandige, de bedragen die je daarvoor opzij wilt zetten en de manier waarop je er gebruik van wilt maken.
Aftrekbaar: Ja, de bedragen die de zzp’er maandelijks betaalt zijn volledig af te trekken. Er zijn wel bepaalde voorwaarden waar de zzp’er rekening moet houden waaronder een maximum bedrag per jaar.
4,5% van jou uurtarief of 0% van jouw uurtarief indien de school de tool heeft afgekocht
Jazeker. Als zowel school als jij een account hebt op het flexplatform kan de school jou vinden en jou een overeenkomstvoorstel doen.
Nog een voordeel van het Flexplatform. Scholen kunnen, met jouw toestemming, jouw geüploade diploma’s en VOG zien. Je hoeft ze dus niet op te sturen en zeker niet in te leveren.
Volgens de wet mag een diploma wel voor de overeenkomst maar de VOG niet (heeft met privacy te maken) opgevraagd worden.
Heb je gereageerd op een Flexaanvraag, dan heb je de zekerheid dat de school jou de concept-overeenkomst via de administratietool aanbiedt.
Met de overeenkomst via flex heb je de zekerheid van een tweepartijenovereenkomst (zonder afhankelijkheid van bureaus) inclusief ‘geen werkgeversgezag’. Jij houdt vervolgens alleen de uren bij en het systeem zorgt er voor dat jij 100% van jouw uurtarief krijgt. voordeel; je hoeft geen VOG en overeenkomsten te mailen. Scholen hebben hier, met jouw toestemming, toegang tot.
De tool is gratis voor aangesloten zzp’ers en bespaart zowel school als zzp’er veel tijd (en geld).
Gefeliciteerd! Je hebt een match! Via Flex of via je eigen netwerk, we helpen we je graag met de volgende stap; De overeenkomst van opdracht inclusief ‘geen werkgeversgezag‘. De school is verantwoordelijk om deze overeenkomst, met jouw voorwaarden, aan jou voor te stellen. Stop hier dus zelf geen tijd in, anders ben je ook verantwoordelijk voor onjuistheden.
* Helaas is er bij veel bestuurs-overeenkomsten, ondanks het oog van de bestuursjurist, toch sprake van gezagsverhouding wat kan leiden tot rechtszaken mbt belastingdienst. Let dus goed op! Zorg dat je eigen jurist hier naar kijkt of stel de school voor de overeenkomst via Flex aan te bieden.
Scholen zonder een (gratis) schoolaccount sturen je een contactverzoek. Deze vind je terug in je berichtenbox op de flexplatforms
Scholen met een (gratis) schoolaccount zien je mailadres en telefoonnummer. Doorgaans nemen ze direct contact met je op.
* Je hebt 24 uur om te reageren
** Chat is geïntegreerd in het platform
Minimaal 1 keer per jaar organiseren we een offline ontmoeting ergens in het land.
Een kopje koffie, drankje, broodje, barbecue of allemaal 🙂 Meld je hieronder aan en blijf op de hoogte!
Beschikbaar zijn voor het onderwijs zonder tussenkomst van anderen. Gewoon, op jouw manier, vanuit autonomie.
Een afvink-lijstje is dan geen must,
maar kan wel handig zijn om te weten hoe je optimaal gevonden wordt en profiteert van alle extras die het collectief van onderwijszzp’ers te bieden heeft.