Via Flex besparen we de zzp’er en opdrachtgever graag de tijd en risico van een heel belangrijk middel tegen de schijnzelfstandigheid. Via de administratietool ben je zeker van een twee-partijenovereenkomst. Uniek! Anders dan bij tussenpartijen, is flex namelijk géén partij, dus hebben partijen niet te maken met overnameboetes en contactverboden.
Bij werk horen afspraken. Deze moeten ergens staan. Bij het werken als zelfstandige (in het onderwijs) is het van groot belang schijnzelfstandigheid te voorkomen. Dat doe je door bij je gemaakte afspraken verschillende vormen van werkgeversgezag uit te sluiten.
Via Flex besparen we de zzp’er en de onderwijsinstelling graag deze tijd. Tijd besparen is immers geld besparen. Bij gebruik van de administratietool heb je de juiste overeenkomst, een gedigitaliseerde urenregistratie en worden de facturen namens jou automatisch verzonden en herinnerd.
Het zijn in totaal maar 5 stappen. De eerste stap is je opdrachtgever vragen jou via het platform een overeenkomstvoorstel te doen.
Deze vorm van autonomie juichen we toe. Er zitten wel risico’s aan vast.
Wat is de reden dat je jouw overeenkomst wil gebruiken?
– De kosten (zzp’ers betalen niets voor de tool)
– De voorwaarden? Eigen voorwaarden toevoegen kan, echter zijn er, vanwege de validatie, natuurlijk onderdelen die niet aan te passen zijn
– De on afhankelijkheid? Ja, logisch. Dit betreeft een tweepartijenovereenkomst. Onafhankelijkheid verzekerd!
– Eigen facturatie. Gezien dat de facturatie samen kan met je boekhoudpakket?
Zelf knippen en plakken kan; doe dit wel met een jurist vanwege de geldigheid en bereken gerust wat het verschil in euro’s en tijd is.
De vraag is of het schoolbestuur niet wilt vanwege de aanname van afhankelijkheid? Of de aanname betreft ‘hoge’ kosten.
– Afhankelijk? Nee, het bestuur maakt een afspraak met de zzp’er, niet met flex. Flex faciliteert enkel in het administratieproces.
– Hoge kosten? Doordat de administratietool enkel kostendekkend hoeft te zijn, kunnen we de gemaakte kosten verdelen over de vele gebruikers. Hierdoor kan de overeenkomst inclusief urenregistratie en facturatie niet goedkoper dan op deze manier.
Andere redenen kunnen zijn dat het schoolbestuur eigen voorwaarden wil toepassen die niet in de overeenkomst via flex kunnen. Daar is vanuit flex inderdaad een reden voor.
Jazeker! Als kers op de taart verzorgt het systeem ook de urenregistratie en facturatie, zodat de zzper alle tijd heeft voor het onderwijs en het schoolbestuur kan rekenen op een eenduidige manier van aanlevering.
Nee. Om de zekerheid te kunnen bieden dat de overeenkomst actueel is, updaten we deze regelmatig. Reeds verkochte overeenkomsten zijn dan niet meer up-to-date en dat risico willen we voor iedereen voorkomen.
Twijfel je over je eigen overeenkomst? Neem dan contact op.
Inderdaad. In tegenstelling tot de driepartijenovereenkomst van tussenpartijen is dit een tweepartijenovereenkomst.
Met deze overeenkomst blijven school en zzp’er onafhankelijk van derden omdat Flexonderwijs hierin géén partij is.
Nee, de zekerheid rond “geen werkgeversgezag” heeft niets met een bureau te maken. Ook bij het bureau zal de zzp’er niet in loondienst (mogen) zijn.
Een bijkomend voordeel van een overeenkomst zonder bureau is overigens dat de btw-vrijgestelde dienst, vrijgesteld van btw blijft omdat de zzp’er niet namens het bureau maar namens zichzelf de opdracht uitvoert.