flexvoorelkaar_z

Flexn (zzp/interim) in het onderwijs? Dit zijn de stappen!

Hoe Flex voor mij werkt

Opdrachtgevers kunnen jou op 2 manieren benaderen

De opdrachtgever belt of mailt jou aan de hand van de door jou ingevulde profielgegevens

De opdrachtgever plaatst een flexaanvraag en je krijgt daar via flex een melding (mail) van met een doorklik om de aanvraag helemaal te lezen. Bij interesse klik je vervolgens op “aanmelden”. We houden 24 uur aan als reactie tijd vanuit de zzp’er. Hierna zal de opdrachtgever je bellen/mailen/chatten*

* Chatten is geïntegreerd op het platform onder de knop “chat”

Voorwaarden bespreken

Vraag wat de school van je verwacht en/of vertel wat ze van je kunnen verwachten. Een mooie zin/vraag is; “Wat wil je dat ik achterlaat als ik hier weer weg ga?”

Bespreek je uurtarief (incl reistijd, km vergoeding en andere kosten), het minimaal aantal uren dat je nodig denkt te hebben (inclusief voor/na werk, vergaderingen, etc) en de periode van inzet en btw-vrijstelling. Deze info is nodig voor de overeenkomst in de volgende stap.

Dat is af te raden. Vanuit het onderwijs roept dit vele discussies en beperkingen op wat betreft de reiskosten. Daarbij heeft de opdrachtgever niets te maken met welk deel van je uurtarief wel/geen kosten zijn. Je rekent je kosten aan verzekeringen ook niet apart, toch?

Indien je diensten btw vrijgesteld is, geldt dit ook voor de kilometervergoeding. Ditzelfde ook andersom als je dienste wel btw-plichtig is. 

Overeenkomst aanmaken

De overeenkomst wordt altijd door de opdrachtgever voorgesteld.  Je krijgt melding per mail als de school de overeenkomst-voorstel klaar heeft staan voor akkoord. Je zult hier de reeds besproken voorwaarden zien staan. Indien je het er mee eens bent, onderteken je deze voorwaarden digitaal. 

Wanneer beide partijen de opdrachtgever hebben geaccordeerd, voegt het administratiesysteem alle benodigde informatie samen in de overeenkomst (concept)

Dit betreft géén drie-partijenovereenkomst (met Flex) maar een twee-partijenovereenkomst tussen opdrachtgever en jou. Geen partijdigheid van of naar Flex en daarmee de zekerheid dat het voor beide partijen optimaal geregeld is.

Nee.. Flex is, ondanks dat het geen geld voor bemiddeling vraagt, wel betrokken bij de bemiddeling en dus mede-verantwoordelijk voor het proces. Met deze overeenkomst nemen we deze verantwoordelijkheid onpartijdig en zonder afhankelijkheid. Neem gerust contact op indien je graag iets toegevoegd/geschrapt wil hebben.

Deze administratieve zekerheid is voor de zzp’er gratis. De opdrachtgever betaalt 5% van het uurtarief. Naast de overeenkomst zit ook de urenregistratie en facturatie in deze administratietool. Per dag is dit op gemiddeld 20 euro.. Deze kosten zijn een schrijntje in vergelijking met wat men anders kwijt is aan administratieve ontzorging, nog los van de bemiddelingskosten. 

Voordat de opdrachtgever een flexaanvraag heeft geplaatst is hij/zij akkoord gegaan met gebruik van de tool. Zo voorkomen we gebruik van onjuiste overeenkomsten. 

Nee. Hij is digitaal opgeslagen. Je kunt hem altijd voor de zekerheid downloaden om te archiveren

>>  Altijd up to date
>>  Geen addertjes onder het gras.
>>  Wettelijk gecheckt
>>  Acceptatie, iedereen bij flex gebruikt dezelfde overeenkomst, dus weinig reden tot discussie tussen zzp en opdrachtgever.
>>  Binnen een minuut geregeld.

Beste directeur. 
Tot op heden heb ik nog geen overeenkomst voorstel gehad. Het is volgens Flex de bedoeling dat de school deze aanbiedt via de administratietool (zie hier de uitleg en concept-overeenkomst).

Ik zie de overeenkomst graag tegemoet zodat ik mijn agenda definitief kan vullen met deze opdracht.

Met vriendelijke groet

Opdracht uitvoeren

Het leukste stuk van het hele proces! Bij aankomst is het nog wel even aan te raden je te legitimeren middels je rijbewijs of id-kaart. Opdrachtgever mogen je niet vragen je legitimatie af te geven danwel te kopiëren.

Vervolgens doe je deze dag(en) dat waar je goed in bent 🙂

Voor vragen over flex/zzp kun je je altijd wenden tot de lerarenkamer van flexvoorelkaar.

Uren registreren

Selecteer de juiste overeenkomst en voer de uren per dag, week of maand in. Advies is om maximaal 10 dagen per keer aan te houden, zodat je niet maar 1 keer per maand uitbetaald krijgt. Zo voorkom je ook dat je in sommige gevallen langer dan een maand op je geld moet wachten.

De opdrachtgever krijgt per mail melding van de uren die je toevoegt.

Geen probleem, zolang de opdrachtgever dit niet accordeert, kun je ze verwijderen. Daarbij is het een kleine kans dat de opdrachtgever de uren accordeert wanneer ze onjuist zijn. Daar is juist deze check voor 🙂

Het is niet mogelijk om de werkzaamheden per registratie te vermelden omdat dit jou extra werk geeft, terwijl we juist willen dat je zo tijd over houdt voor jezelf of je werk.

Hier wordt aan gewerkt. De reden dat het (nog) niet kan heeft te maken met de programmeerwaarde van een komma tegenover de punt. 

Factuur wordt verstuurd

Na akkoord op de uren, door de opdrachtgever, wordt de factuur automatisch aangemaakt en naar de opdrachtgever verstuurd. Je hoeft dus zelf geen factuur meer te sturen.

De factuur die we namens jou hebben aangemaakt vind je bij FACTUREN op het dashboard. 
Heb je een eigen boekhouder of boekhoudpakket? Lees hier hoe dit op elkaar aansluit.

Dat is geen probleem. Deze facturen hebben een eigen oplopende nummering en mogen daarom volgens de wet aan je eigen administratie worden toegevoegd.

In het systeem zit een automatische betalingsherinnering. Je krijgt melding per mail als deze herinnering naar de opdrachtgever wordt verstuurd

Dat klopt. Omdat het systeem (uiteraard) geen toegang heeft tot alle rekeningen van aangesloten zzp’ers, kunnen we enkel weten of een factuur betaald is als het gekoppeld is aan een externe rekening. Dit is de rekening van Flex. Om de schijn van bemiddeling/detachering te voorkomen, worden bedragen binnen het uur automatisch doorgezet.

Ja, uiteraard. Op de factuur staat namelijk de verwijzing naar de twee-partijenovereenkomst. De naam op de overeenkomst is je opdrachtgever, niet flex.

Referentie opvragen

Tijdens of na je opdracht is het mogelijk je opdrachtgever te vragen een referentie voor je achter te laten. Vanuit de administratietool krijgt de opdrachtgever deze vraag automatisch toegestuurd.

Dat kan zeker. Verwijs de school naar de referentie-pagina en geef hierbij het mailadres door waarmee je op het platform staat.

Via het dashboard kun je naar je profiel. Daar kun je de referenties bekijken.

Jij kunt dit zien, maar ook de scholen met een schoolaccount. 

Nee. om de betrouwbaarheid te waarborgen, is het niet mogelijk referenties te verwijderen.

Stappen in beeld